1. februára 2013

Strašidelné svetlá

Výraz strašidelné svetlá, alebo svetlá duchov, označuje neobvyklý fenomén, ktorý sa objavuje na mnohých miestach na svete. Ide o svetlá rôznych farieb v diaľke, ktoré v noci svietia tajomným jasom. Niekedy sa pohybujú či pulzujú nízko nad zemou alebo v neurčitej vzdialenosti od pozorovateľa. Ich pôvod je väčšinou neznámy a keď sa k nim chcú pozorovatelia priblížiť, svetlá zmiznú. Tento úkaz je známy vo viacerých lokalitách a prisudzuje sa mu status miestnej legendy.



Strašidelné svetlo z Hornetu

V oblasti lokálne nazvanej "Devil's Promenade" na západ od mesta Hornet v Missouri bolo strašidelné svetlo vídané naozaj často. Väčšinou má tvar svetelnej gule, ktorá sa po nociach v oblasti zjavuje, niekedy aj v skupinách. Miestne legendy hovoria o dvojici duchov indiánov, ktorí sa tu vraj aj po smrti stále hľadajú.

Roku 1946 jav skúmali aj vojenskí inžinieri, no zdroj tajomných svetiel nenašli. Pozorovania boli hlásené z okolitých lesov, lúk, a niekedy aj zo zadných dvorov obyvateľov. V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch často večer ľudia nechávali svoje autá odparkované na krajoch ciest v nádeji, že sa im podarí v tme úkaz zazrieť. Svedkovia tvrdili, že svetlá mali často rôzne farby, napr. zelenú, oranžovú, červenú či modrú. Väčšinou boli v tvare gule, no niektorí vraveli aj o podobnosti s lampášom, ktorý sa hompáľa nízko pri zemi.

Teórie o pôvode svetiel vraveli najmä o chybnej identifikácii javu, pričom svedkovia si ich často mohli pomýliť s reflektormi auta, keďže veľa pozorovaní sa odohralo popri cestách. Legendy zas hovoria o duchovi baníka, ktorý v ruke nesie lampáš, čo odkazuje hlavne na to, že v oblasti sa v minulosti ťažilo. Väčšinou sa však úkazy nedajú vysvetliť a objavujú sa v oblasti tak často a tak dlho, že sa stali súčasťou miestneho folklóru.

Svetlo zo St. Louis

Tajomný nočný úkaz sa zjavuje aj blízko mesta St. Louis v Kanade. Má taktiež prezývku "vlak duchov zo St. Louis", pretože sa často objavuje na železničných tratiach. Svetlo sa pohybuje nepravidelne a mení farby a intenzitu. Nepoužívané koľajnice boli z oblasti už odstránené, no svetlo sa zjavuje naďalej.

Legendy vravia o vlaku duchov alebo o výhybkárovi, ktorý pri nehode prišiel na trati o hlavu a stále sa ju s lampášom v ruke pokúša nájsť. Dvaja študenti z La Ronge dostali ocenenie za to, že sa im jav podarilo zreprodukovať. Tvrdili, že svetlo je zapríčinené ohybom svetelných lúčov z reflektorov áut prechádzajúcich v diaľke. Problém je však v tom, že svetlá boli videné už pred tým, než boli autá vynájdené. Svetlá sa taktiež zjavujú aj na stromoch, čo vylučuje teóriu o reflektoroch.

Min Min

Austrália má taktiež svoje legendy o strašidelných svetlách. Nazývajú sa Min Min a zjavujú sa prevažne v oblasti Channel Country, ale boli videné tiež v New South Wales alebo v severnom Queenslande. Historky o svetlách boli známe už medzi pôvodnými obyvateľmi a neskôr sa stali súčasťou austrálskeho folklóru. Domorodci tvrdili, že množstvo týchto úkazov sa zvýšilo s príchodom Európanov.

Svetlá sú najčastejšie opisované ako neforemné a okrúhle a vznášajú sa nízko nad horizontom. Väčšinou majú bielu farbu, i keď niekedy vraj menia farbu na červenú alebo zelenú a naspäť. Niekedy sú vraj matné a inokedy zas vyžarujú ostré svetlo a osvetľujú aj zem pod sebou. Niektorí svedkovia tvrdia, že sa svetlá pohybovali priamo k nim alebo ich prenasledovali a dokázali udržať rýchlosť s autom.

Vysvetlenia zahŕňajú napríklad bioluminiscenciu, čo je jav, pri ktorom napríklad roj hmyzu svetielkuje pôsobením látok, ktoré sa nachádzajú v miestnych hubách. Ďalšia teória vraví o geofyzikálnych javoch, napríklad o uvoľňovaní metánu z močiarov, ktoré sa následne vznietia a pripomínajú svetelné gule. Častokrát sa však v oblasti pozorovania takéto podmienky a faktory nevyskytujú. Hovorí sa aj o fatamorgáne, ktorá zapríčiňuje, že vzdialené svetlá alebo objekty sa môžu javiť oveľa bližšie a sú ťažšie rozpoznateľné. To však nevysvetľuje hlásenia o inteligentnom správaní svetiel, ktoré sa k ľuďom priblížili, no keď sa na nich vystrelilo, zmizli a o chvíľu sa znova zjavili.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára