17. marca 2013

Čarodejnica zo Salemu

S mestom Salem v americkom Massachusetts sa už dlho spájajú rôzne strašidelné historky a legendy. No nestáva sa často, že niekto príde s dôkazom, ktorý by tieto príbehy podporil. Jednému mužovi s fotoaparátom na správnom mieste sa to raz podarilo.



Dom Joshua Ward House sa stal tichým svedkom temnej histórie. Bol postavený zámožným kapitánom Joshuom Wardom v georgiánskom štýle v 80. rokoch 18. storočia. Dom bol vybudovaný na pôvodných základoch domu šerifa Georgea Corwina, ktorý mal krvavú povesť. Corwin sa s nadšením podieľal na neslávne známych procesoch so salemskými čarodejnicami zo 17. storočia. Vďaka svojím mučiacim metódam bol prezývaný Škrtič (preferoval zviazanie krkov ku členkom, až obeť vykrvácala cez nos) a jeho pričinením mnoho nevinných žien aj mužov skončilo na popravisku. Jedným z odsúdených bol aj muž menom Giles Corey, ktorého Corwin nútil priznať sa k čarodejníctvu tak, že mu na hruď kládol ťažké kamene, ktoré mu drvili telo. Tým však dosiahol iba to, že Corey si ešte tvrdohlavejšie stál za svojou nevinou a kati mu telo zaťažili ešte ťažšími kameňmi.

Legenda vraví, že Corey tesne pred smrťou Corwina i ostatných šerifov v Saleme preklial za ich barbarské metódy. Je zaujímavé, že každý šerif, ktorý nastúpil po Corwinovi, buď vo výslužbe zomrel alebo bol nútený odísť. Corwin zomrel roku 1696 na infarkt a v tom čase ním už všetci pohŕdali tak, že musel byť pochovaný v pivnici ich rodinného domu, aby sa predišlo vykopaniu a hanobeniu jeho mŕtvoly nenávistnými občanmi.

V 80. rokoch 20. storočia dom kúpila realitná spoločnosť Carlson Realty, aby si z neho spravili veliteľstvo. Po tom, čo sa nasťahovali, realitný maklér menom Dale Lewinski začal v dome zaradom fotografovať zamestnancov v snahe o akési uvítanie do spoločnosti. Lewinski používal Polaroid, ktorým ostatných fotil len od ramien hore, tak ako sa robia fotky na doklady. Keď chcel vyfotografovať kolegu menom Lorraine St. Peter, na snímke sa objavil nezvyčajný obraz.

Keď fotografia vyšla z prístroja, namiesto St. Petera sa na snímke zjavila desivá ženská postava s čiernymi vlasmi. St. Peter sa dokonca na fotke vôbec nenachádzal; celého ho nahradila neznáma postava. Čo sa jej autentickosti týka, samozrejme sa zvažovalo, že je to podvrh. Jej pravosť však podporuje to, že polaroidové fotografie sú vyvolané okamžite a je ťažké ich sfalšovať, a taktiež aj iné javy, ktoré boli v dome zaznamenané: predmety premiestňujúce sa samé od seba, sviečky, ktoré vypadávajú zo svietnikov a roztápajú sa, sviečky ohnuté do písmena S, alarm, ktorý sa často spúšťa bez príčiny, prízračné útoky či nesčíslené množstvo duchov, ktorí vraj v dome sídlia. Zvlášť v jednej izbe sa sústredí mnoho aktivity. Zamestnankyňa raz večer zamkla svoju kanceláriu, no keď sa ráno vrátila, všetky knihy a papiere boli rozhádzané po zemi, kôš bol otočený naopak a lampa bola nakrivo. Telo šerifa Corwina bolo neskôr premiestnené na cintorín, no jeho duch vraj v dome ostal.


Fotografia prízračnej ženskej postavy v Joshua Ward House

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára