30. marca 2013

Prízračný holič z Pascagouly

Písal sa rok 1942 a Amerika bola vo vojne. Mladí muži a chlapci odchádzali bojovať na zahraničné bojiská a mestá produkovali materiály a výbavu potrebné pre vojakov. Výnimkou nebola ani Pascagoula v štáte Mississippi. Mestečko sa počas niekoľkých rokov prudko rozrástlo a nad hlavami občanov visela nervozita zo sociálneho prevratu a vojnou za dverami. Onedlho však mala mesto zasiahnuť naozajstná panika, podobná tej, aká bola prítomná v Mattoone počas útokov Šialeného plynára, ktoré sa do histórie zapísali ako ukážkový príklad masovej hystérie. V prípade Prízračného holiča z Pascagouly však existovalo viac dôkazov a dokonca i jeden podozrivý.

Útoky začali v júni roku 1942, keď Prízračný holič ostrihal vlasy Mary Evelyn Briggs a Edne Marie Hydel priamo v ich spálni v kláštore, kde dievčatá bývali. Do konca týždňa získali nechcený účes traja ľudia. Nikto z nich však útočníka nevidel. Mestom sa pomaly šírila panika. Ženy odmietali po zotmení vychádzať von a muži si zaobstarali zbrane. Boli použité i stopárske psy, no bez úspechu. Do prípadu sa na pomoc polícii ponúkla i samotná armáda. Holič útočil hlavne v piatok a v pondelok večer a hlavne na blondíny. Do domov sa dostával výrezmi v oknách.

Týždeň po prvom útoku si holič prišiel pre vlasy šesťročnej Carol Peattie. Rodičia však pod oknom našli odtlačok bosej nohy. Polícia ponúkala odmenu 300 dolárov za akékoľvek informácie. Nasledujúci piatok sa však veci zvrtli a útočník použil násilie. Vlámal sa do domu Heidelbergovcov a zbil ich železnou tyčou, no obaja útok prežili. Posledný útok sa odohral o dva týždne v nedeľu. Holič sa zameral na vlasy istej pani Taylor. Žena sa zobudila na odporný zápach a čosi, čo ju tlačilo na tvári. Polícia usúdila, že išlo o handru napustenú chloroformom.

V auguste polícia zadržala osobu, ktorá bola s útokmi spájaná. Muž sa volal William Dolan, mal 57 rokov a bol chemik. Bol tiež známy svojimi sympatiami k Nemcom (keďže bol sám nemeckého pôvodu) a nenávisťou k Heidelbergovcom. Otec pána Heidelberga bol totiž sudcom, ktorý Dolanovi odmietol zmierniť trest za prienik na cudzí pozemok spred pár mesiacov. O tom, že ide naozaj o holiča, svedčil i nález vlasov neďaleko jeho domu, pričom niektoré patrili i Carol Peattie. Dolan však tieto obvinenia rázne odmietal a nakoniec bol odsúdený na desať rokov pre pokus o vraždu. Po jeho uväznení útoky Prízračného holiča prestali.

Dodnes však nie je celkom isté, že holičom bol naozaj Dolan, keďže jeho útok na Heidelbergovcov bol oveľa brutálnejší ako útoky holiča. Niektorí sa domnievali, že Dolan sa prvými útokmi iba "cvičil" na naozajstné napadnutie. To však neobjasňuje to, že útoky holiča pokračovali i po zbití Heidelbergovcov. A takisto, prečo by Dolan pri vlámaniach strihal vlasy? Vyšetrovatelia poukazovali na to, že tento typ útoku je typický skôr pre sexuálnych delikventov a fetišistov. Ako to už obvykle býva, ani v tomto prípade neboli všetky otázky uspokojivo zodpovedané.

1 komentár:

  1. Veľmi zaujímavý blog. Mal by som záujem o spoluprácu. Autor blogu prosím ozvi sa na zahadnysvet1@azet.sk. Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť