7. apríla 2013

Príliš podivné náhody, 1. časť


Svet je plný udivujúcich náhod a synchrónnych udalostí, ktoré vzdorujú akémukoľvek logickému vysvetleniu. Sú tieto úžasné príbehy iba obyčajnými náhodami, alebo ide o zásah osudu?


Dvaja bratia z Fínska vo veku 71 rokov zomreli pri identických nehodách na bicykli, ktoré sa odohrali na tej istej ceste s rozdielom dvoch hodín. Policajtka, ktorá nehody vyšetrovala, iba vyhlásila, že ide o "historickú zhodu okolností," pričom nehody sú na danej ceste zriedkavé. Muži boli identickými dvojčatami.


Identické dvojčatá, identické nehody, identická smrť. Tento udivujúci prípad sa v novinách a vysielaní po celom svete objavil v marci roku 2002. Detaily boli tak podivné, že mnohým na um vyvstala otázka: Je to naozaj iba náhoda, alebo ide o boží zásah? Spisovateľka Elizabeth Kubler-Ross iba tvrdí: "Neexistujú žiadne náhody ani omyly. Všetky udalosti sú požehnaním, aby sme sa z nich poučili."

Dejiny sú plné rôznych šokujúcich a niekedy i bizarných náhod, ktoré nás nútia zastaviť sa a hlbšie sa zamyslieť. Tu je niekoľko ukážkových príkladov:



Ďalšia podivná smrť
Tento prípad taktiež zahŕňa smrť dvoch príbuzných, tentokrát však nešlo o dvojčatá, ale o bratov. Roku 1975 šiel muž na Bermudách na svojom mopede, keď ho zrazil taxík. O rok na to bol jeho brat zabitý pri rovnakej nehode. Sedel pritom na tom istom mopede. A aby toho nebolo málo, zrazil ho ten istý taxík, v ktorom sedel ten istý taxikár – prevážajúci toho istého zákazníka.


Záhadný mních zachraňuje
Joseph Aigner bol v 19. storočí celkom známy rakúsky maliar, ktorý však zjavne nebol spokojný so svojím životom – pokúsil sa niekoľkokrát o samovraždu. Prvý pokus uskutočnil, keď mal 18. Snažil sa obesiť, no zabránil mu v tom akýsi záhadný mních, ktorý sa odrazu objavil. Keď mal 22, znova sa chcel obesiť, no znova mu v tom zabránil mních. O osem rokov na to ho však odsúdili pre jeho politické aktivity a mal ísť na šibenicu. Jeho poprava však bola zrušená zásahom toho istého mnícha. Vo veku 68 rokov sa mu samovražda podarila, avšak pomocou pištole. Jeho pohreb mal na starosti znova ten istý mních, ktorého meno Aigner za celý život ani len nepoznal.


Oprávnený výherca
Roku 1858 bol Robert Fallon pomstychtivo zastrelený hráčmi, s ktorými hral poker. Fallon vraj vyhral 600 dolárov podvádzaním. Jeho miesto však ostalo prázdne a krvavých 600 dolárov už nikto nechcel. Zavolali si teda na jeho miesto iného hráča, ktorého založili Fallonovou výhrou. Pokiaľ prišla polícia, aby vyšetrila vraždu, nový hráč premenil 600 dolárov na 2200. Polícia rozhodla, že 600 dolárov pôjde oprávnene niektorému príbuznému mŕtveho. Zistilo sa však, že nový hráč nebol nikto iný, než Fallonov syn, ktorý svojho otca nevidel 7 rokov.


Cudzinci vo vlaku
V 20. rokoch 20. storočia cestovali traja Angličania oddelene vo vlaku cez Peru. V čase ich zoznámenia boli iba tromi ľuďmi v celom vagóne. Ich vzájomné zoznámenie bolo pre všetkých prekvapením. Priezvisko jedného z nich bolo Bingham a druhého Powell. Priezvisko posledného bolo Bingham-Powell. Nikto z nich však nebol v žiadnom príbuzenskom vzťahu.

2. časť
3. časť 
4. časť
5. časť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára