27. apríla 2013

Psie samovraždy na moste Overtoun Bridge

Na svete sú záhady, ktoré odporujú akémukoľvek logickému vysvetleniu, a jednou z nich je aj most Overtoun Bridge v mestskej štvrti Milton škótskeho mesta Glasgow. Počas posledných 50 rokov skočilo z toho istého miesta na moste asi 50 psov. Roku 2005 dokonca z mosta skočilo 5 psov v rozmedzí 6 mesiacov. Samovražedný bod sa nachádza medzi dvoma kamennými balkónmi a čo je ešte zvláštnejšie, všetky nehody sa stali počas jasných slnečných dní a psy boli "dlhonosého" plemena – kólie, retrievery či labradory.

"Mnoho majiteľov, ktorých psy z mosta skočili a zabili sa, si toto správanie vôbec nevie vysvetliť a ľudia sa stále snažia nájsť odpovede," tvrdí Škótska organizácia na ochranu týraných zvierat. Jednou z obetí bola kólia menom Ben, ktorá bola na prechádzke s rodinou Cooperových roku 1995. Ben bez varovania preskočil múr mosta a z výšky asi 15 metrov dopadol dolu na skaly. Zlomil si pritom nohu, čeľusť aj chrbticu, a keďže veterinár skonštatoval, že pes by sa len zbytočne trápil, dali ho utratiť.

Prípad zlatého retrievera menom Hendrix bol podobný, i keď v tomto prípade malo zviera šťastie. Majiteľ menom Kenneth Meikle hovorí: "Boli sme sa s partnerkou a deťmi prejsť, keď pes odrazu skočil. Moja dcéra vykríkla a ja som bežal dolu do k brehu a vyniesol som fenu hore do bezpečia. Nasledujúceho dňa sa už zotavila, pretože našťastie pristála na machu, ktorý zbrzdil jej pád."

O podivných účinkoch, ktoré má mať most na psy, už bolo vyslovených viacero teórií. Most bol postavený roku 1895 kalvinistom Lordom Overtounom. Viktoriánska stavba sa týči 15 metrov nad potokom Overtoun Burn. Najznámejšie špekulácie hovoria o tom, že na moste straší. Historky hovoria o tom, že roku 1994 miestny Kevin Moy hodil z mosta svojho malého syna, pričom ho nazval Antikristom. Krátko nato sa aj on neúspešne pokúsil o samovraždu skokom z toho istého miesta a neskôr sám tvrdil, že na moste straší. Keltská mytológia však ponúka iné vysvetlenie: Overtoun je "tenké miesto," kde sa stretávajú nebesá a zem. Keďže psy sú na zvláštne javy citlivejšie ako ľudia, má to na ich správaní následný efekt. Ostáva však otázka – sú psy vystrašené niečím nadprirodzeným, čo ich núti z mosta skočiť?


Prekvapujúce je však to, že tento jav sa netýka všetkých psov. Médium Mary Armour na miesto vzala svojho labradora, no nestalo sa nič zvláštne. Ani sama Mary, ktorá je na neviditeľné javy citlivá, na moste nič necítila. Psí psychológ Dr. David Sands sa však rozhodol záhadu vysvetliť vedecky a spravil experiment. Vzal na most jediného psa, ktorý prežil – 19-ročnú sučku Hendrix. Pes sa po moste pokojne prechádzal, no keď došiel k inkriminovanému bodu, spozornel. Niečo, čím bol zrejme pachový alebo sluchový vnem, upútalo jeho pozornosť. Expert na akustiku na mieste nenašiel nič neobvyklé, no zvierací odborník David Sexton narazil na niečo pozoruhodné. V podraste pod mostom našiel myši, norky a veverice. Pach, ktorý tieto zvieratá vydávajú, by mohol ľahko nejakého psa nalákať.

Pri ďalšom experimente sa zistilo, že 70 % testovaných psov šlo priamo za pachom norky, čo môže záhadu aspoň čiastočne vysvetľovať. Prečo sa však chcú psy pustiť práve za norkou pod mostom Overtoun Bridge, keď ich po okolitých lesoch behajú desiatky? Problém je zrejme v tom, že múr psom znemožní výhľad a stlmí zvuky, a tak sa potom psy riadia iba čuchom a múr preskočia. A prečo psy skáču vždy z toho istého miesta medzi balkónmi na tej istej strane? Zdá sa, že tajomstvá mosta Overtoun Bridge ešte nie sú uspokojivo vysvetlené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára