19. mája 2013

Pozorovanie Kennetha Arnolda

I keď sa dôkazy o pozorovaniach neidentifikovaných lietajúcich objektov objavujú už na jaskynných maľbách, stredovekých obrazoch a vo folklóre, všeobecne sa predpokladá, že moderný vek fenoménu UFO sa začal roku 1947. Americký pilot menom Kenneth Arnold jedného dňa počas letu spozoroval niečo, čomu sa veľmi rýchlo začalo hovoriť "lietajúce taniere."

24. júna 1947 pomáhal Arnold pri hľadaní strateného lietadla v oblasti hory Mt. Rainier v štáte Washington. Obloha bola podľa jeho slov jasná a fúkal iba slabý vietor. Okolo tretej popoludní ukončil prieskum a chystal sa vrátiť do mesta Yakima. Odrazu ho však oslepilo jasné svetlo, podobné odrazu slnka v zrkadle. Asi o 30 sekúnd na to zbadal ďalšie záblesky nad horou Mt. Rainier, ktorá bola vtedy od neho vzdialená asi 40 kilometrov. Arnold si myslel, že ide len o odraz svetla z jeho vlastných okien, no po pár overovacích pokusoch to zamietol a usúdil, že odraz pochádza z letiacich strojov.

Stroje leteli vo formácii za sebou a Arnold ich spočiatku pokladal za nový typ prúdových lietadiel, no s prekvapením si všimol, že im chýbajú chvosty. Ich rýchlosť však bola oveľa vyššia, akú dosahovali terajšie lietadlá, pričom Arnold ju po výpočte neskôr odhadol na 2 700 km/h. Keď objekty menili letovú dráhu, všimol si tiež ich lesklú striebornú farbu a neobvyklý tvar, ktorý prirovnal k "tanieriku na koláč." Šírka objektov bola po následných výpočtoch leteckých expertov odhadnutá na 85 metrov.


Arnold pristál v Yakime asi o štvrtej a hneď kolegom povedal o tom, čo videl. Hneď na druhý deň sa jeho výpovedí chytili novinári, ktorí ho dlho spovedali. Termín "lietajúci tanier" sa však do sveta dostal vďaka novinárovi, ktorý prekrútil Arnoldovo tvrdenie, že objekty sa po oblohe pohybovali "ako keby niekto hodil taniere na vodu."

Americká armáda novinové správy o Arnoldovom pozorovaní spočiatku ignorovala, no keď sa z prípadu stala senzácia, cítili, že musia zasiahnuť. 7. júla 1947, teda i krátko po známom incidente v Roswelli, Pentagon na čele s generálom Schulgenom usporiadal stretnutie s cieľom prediskutovať ďalšie konanie. Na zasadaní sa rozhodlo, že sa všetci budú držať iba "kvalifikovaných" hlásení o pozorovaní lietajúcich diskov. O tri dni neskôr dostal Arnold žiadosť z leteckého veliteľstva, aby im poskytol detailné interview. Následne na to bolo spustené pátranie, ktorého výsledky boli zaznamenané v kontroverznom projekte "Project Blue Book," ktorý sa zaoberal témou UFO.

Po Arnoldovom hlásení sa odrazu roztrhlo vrece s podobnými hláseniami z USA i celého sveta a ku koncu roku 1947 pribudlo na stovky údajných pozorovaní – väčšina z nich opisujúca objekty podobné tanierom. Najznámejším z nich bola údajná havária UFO a nájdenie vraku i jeho posádky v Roswelli z 3. júla 1947. Svedectvo Kennetha Arnolda je však dodnes v histórii UFO považované za jedno z najdôležitejších.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára