12. júna 2013

Prekliate auto Jamesa Deana

Mladý život nadanej hollywoodskej hviezdy menom James Dean náhle vyhasol 30. septembra 1955, keď Dean havaroval na svojom Porsche 550 Spyder, ktoré malo prezývku "Little Bastard." Na veci by na prvý pohľad nebolo nič neobvyklé, keby sa o danom aute nešírili historky o tom, že je prekliate. Ale existuje snáď niečo také ako ozajstná kliatba?

Počas nakrúcania filmu "Giant" si nadšenec do závodenia Dean zaobstaral ďalšie výkonné auto, Porsche 550 Spyder, a rozhodol sa, že chce, aby vyzeralo jedinečne. Požiadal teda automobilového dizajnéra Georga Barrisa, aby mu auto vylepšil. Ten dal do auta tartanové sedadlá, na zadné kolesá červené pásiky a číslo 130 na kapotu, dvere a zadný kryt motora. Meno "Little Bastard" dostalo po tom, keď Bill Hickman, kaskadér a Deanov priateľ, tak raz nazval Deana.

23. septembra 1955 sa Dean stretol s hercom Alecom Guinessom pred istou reštauráciou a pochválil sa mu s novým autom. Guinessovi sa však auto javilo "zlovestne," a tak Deanovi odkázal: "Ak do tohto auta nasadneš, nájdu ťa v ňom o týždeň o takomto čase mŕtveho." O sedem dní na to sa Dean zabil pri fatálnej nehode vo svojom obľúbenom "Little Bastard."

Ako sa však neskôr ukázalo, auto neprivodilo smrť iba Deanovi, ale i viacerým ďalším majiteľom, čo viedlo k rozšíreniu tvrdení, že je prekliate. Samotný Barris vrak po nehode kúpil za 2500 dolárov, aby ho opravil. Keď však auto malo ísť do garáže, spadlo z vlečného voza a zlomilo jednému mechanikovi obe nohy. Onedlho Barris predal motor i ďalšie časti z auta závodníkom Troyovi McHenrymu a Williamovi Eschridovi. Počas závodu, kde obaja mali vo svojich autách časti z "Little Bastard," McHenry stratil kontrolu nad vozidlom, nabúral do stromu a na mieste sa zabil. Eschrid zas utrpel vážne zranenia, keď sa mu zablokovalo riadenie a v zatáčke sa viackrát prevrátil.


Barris mal taktiež dve nepoškodené kolesá z pôvodného auta, ktoré predal ďalšiemu záujemcovi. Tie však raz pri jazde súčasne praskli a nový majiteľ so svojím autom zišiel z cesty. Na iné diely z auta mali neskôr nezávisle od seba zálusk dvaja zlodeji. Obaja však pri pokuse o lúpež utrpeli bližšie neurčené zranenia. Po všetkých podivných nehodách spojených s Deanovým autom sa Barris nakoniec rozhodol, že ho navždy schová pred zrakmi verejnosti. Kalifornská cestná polícia ho však požiadala, aby im auto zapožičal na výstavu o bezpečnosti na cestách. Prvá výstava však bola neúspešná, keďže garáž, v ktorej auto stálo, z neznámych príčin vyhorela. Čo však bolo najzáhadnejšie, auto ostalo ohňom nedotknuté. Ďalšia výstava na istej strednej škole sa však znova skončila ďalšou nehodou, keď auto zrazu spadlo z pódia a zlomilo jednému študentovi bok. Ani to však ešte nebol koniec.

Kliatba pokračovala, keď bol "Little Bastard" prepravovaný a vodič nákladiaku stratil nad vozidlom kontrolu, vypadol z neho a Deanovo auto naňho spadlo priamo z nákladiaku. Auto potom pri ďalších prevozoch spadlo z nákladných áut ešte dvakrát, no našťastie bez zranení prítomných. Naposledy bolo auto videné pred cestou do Los Angeles, kde bolo zapečatené a naložené na vlak. Keď vlak dorazil do L.A., pečať bola neporušená, no po aute nebolo dnu ani stopy. Vražedné auto nakoniec navždy záhadne zmizlo. Boli všetky spomínané udalosti a nehody iba náhodami, alebo bolo auto naozaj prekliate? Niektorí ľudia ničomu takému, ako je kliatba, neveria. Tí ostatní si však nie sú až takí istí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára