29. júla 2013

Príliš podivné náhody, 4. časť

Svet je plný udivujúcich náhod a synchrónnych udalostí, ktoré vzdorujú akémukoľvek logickému vysvetleniu. Sú tieto úžasné príbehy iba obyčajnými náhodami, alebo ide o zásah osudu?

Plávajúci domov
V roku 1899 cestoval kanadský herec Charles Coghlan cez Texas, keď však náhle umrel pri smrteľnej nehode v meste Galveston. Jeho telo bolo uložené do olovenej truhly, ktorá bola zapečatená do hrobky. O rok neskôr Galveston zasiahol silný hurikán, ktorý napáchal mnoho škôd i na cintoríne, kde bol pochovaný Coghlan. Jeho truhlu voda vyniesla z hrobky priamo na otvorené more. Truhla potom plávala na hladine cez Mexický záliv, pozdĺž pobrežia Floridy a do Atlantického oceána, kde ju prúdy odplavili na sever. Coghlanovo telo precestovalo cez 5600 míľ, až kým ho v roku 1908 našiel rybár pri brehoch Ostrova princa Eduarda – Coghlanovho rodného miesta. Herec bol potom znova pochovaný pri farnosti, kde ho krstili.

Záhadné pero
Tento príbeh sa zakladá na otázkach o existencii tulpy – osoby alebo predmetu vytvoreného len pomocou myšlienok. Barry Smith sa na príkaz priateľa zúčastnil na istom luxusnom plese, no ešte predtým bol so známym na večeri. Keď si však po večeri menil sako, všimol si, že mu chýba jeho zlaté pero, pričom si bol istý, že ho ešte v reštaurácii mal. Po dlhom hľadaní však pero nenašiel a tak sa teda vybral späť do reštaurácie. Personálu opísal, že pero bolo značky Schaeffer s nápisom "B. Smith". Potešil sa teda, keď mu oznámili, že jeho pero našli. V ten istý večer si Barry balil kufre, keď zrazu na dne tašky objavil druhé pero značky Schaeffer – s menom B. Smith. Odkiaľ sa teda vzalo to v reštaurácii a komu naozaj patrilo? Vrátil ho teda späť do reštaurácie, no nikdy sa k nemu nikto neprihlásil. Zmaterializovalo sa azda pero z ničoho, alebo išlo len o bizarnú zhodu náhod?

"Chyba v matrixe"
Banková pokladníčka na Floride povedala 13. mája svojmu zákazníkovi, ktorého už dlhšie poznala, že je potešená tým, že sa jeho dcéra zasnúbila. V novinách z 9. mája vraj o tom videla článok a poznamenala dokonca, že vedľa článku bola i pekná fotka jeho dcéry. Bol tu však jeden problém: taký článok zatiaľ vôbec nevyšiel. Oznam o zasnúbení sa v novinách totiž objavil až 23. mája. I napriek tomu však pokladníčka vedela predom presne opísať zákazníkovu dcéru na fotke a umiestnenie oznamu, ktorý vraj v novinách videla.

1. časť
2. časť
3. časť
5. časť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára