25. júna 2014

Letka 19

Príbeh a osud Letky 19 je dodnes považovaný za jedno z najznámejších zmiznutí v nebezpečnej oblasti s názvom Bermudský trojuholník. 5 bombardérov roku 1945 vzlietlo zo základne a vydalo sa na let nad more, no ani jedno lietadlo sa už nevrátilo ani nebolo nájdené, rovnako ako neboli nájdené ani pozostatky záchranného lietadla a posádky, ktorá sa stratenú letku vydala hľadať. Čo sa vtedy prihodilo v Bermudskom trojuholníku?

Letka 19 pozostávala z trojmiestnych bombardérov typu "Avenger" a bola vedená kapitánom Charlesom Taylorom. Lietadlá tohto typu boli robustné a pevné a využívali sa na ničenie nepriateľských ponoriek. 5. decembra 1945 sa letka s Taylorom vo vedení mala vybrať na cvičný let nad oceán. Posádku tvorilo dokopy s kapitánom 14 mužov, zväčša žiakov, ktorí sa stále zacvičovali, a tak bol kapitán Taylor v ten deň prakticky jediným naozaj skúseným pilotom. Okolo druhej popoludní 5 lietadiel vyrazilo na oblohu zo základne Fort Lauderdale na Floride na rutinný letecký tréning. Počasie bolo v ten deň jasné a obloha čistá.

Letci cestovali podľa plánu na východ 56 míľ k piesočninám, kde mali cvičiť bombardovanie. Odtiaľ mali letieť ešte ďalej na východ k Bahamám, kde sa mali otočiť a letieť na sever a nakoniec späť na základňu na Floride. Spolu tak mali precestovať trasu v tvare trojuholníka. Asi okolo pol štvrtej Taylor hlásil základni, že jeho kompas z neznámych príčin nefunguje tak, ako by mal. Nazdával sa tiež, že sa nachádza nad oblasťou Florida Keys, ktorá sa nachádzala úplne iným smerom, než mala letka letieť. Základňa teda vydala príkaz, aby leteli na sever smerom na Miami, no ako sa neskôr ukázalo, Taylor nebol pri Florida Keys, ako si to myslel. Jeho kompas ho pravdepodobne iba zmiatol, no lietadlá vskutku leteli na východ. Letka teda zamierila na sever, čiže zjavne nad otvorený oceán.

O 15:45 sa Taylor základni znova ozval, no tentokrát znel ešte zmätenejšie. Tvrdil, že vôbec nevidí pevninu a že letia mimo kurz. Jeden zo žiakov vraj dokonca hlásil, že ak by sa jednoducho otočili a leteli na západ, dostali by sa na základňu. Zrejme mal aj pravdu, no jeho teória ostala nepovšimnutá. Za zmienku stojí tiež tvrdenie, že Taylor sa už v minulosti pri niekoľkých letoch stratil a takisto že oblasť okolo Floridy, kde sa letka pohybovala, nepoznal až tak dobre. Zavážili snáď tieto faktory pri katastrofe, ktorá nasledovala?

O 16:45 už bolo všetkým na základni jasné, že Taylor sa so svojimi žiakmi stratil. Bol mu vraj ešte pridelený príkaz, aby velenie prenechal jednému zo žiakov. To sa však zjavne nestalo, zrejme v snahe zachovať si česť a situáciu zachrániť. Okolo šiestej večer sa situácia stávala beznádejnou. Komunikácia medzi letkou a základňou bola stále slabšia a lietadlám pomaly ale isto dochádzalo palivo. Taktiež sa začínalo stmievať a počasie sa zhoršovalo.

Posledné spojenie s Letkou 19 bolo krátko po siedmej. Okolo pol ôsmej večer nakoniec základňa vyslala dve záchranné lietadlá "Martin Mariner", ktoré mali schopnosť pristáť na vode. Ak by niektoré z lietadiel letku našlo, malo ju bezpečne sprevádzať späť na základňu. Pátranie pokračovalo celú noc i celý nasledujúci deň, no neúspešne. Po Letke 19 sa zľahla zem. Čo však bolo ešte podivnejšie, jedno zo záchranných lietadiel "Mariner" sa už z pátrania po zmiznutej letke taktiež nevrátilo. Neskôr sa však ukázalo, že posádka tankeru "Gaines Mills" asi okolo deviatej zbadala v diaľke na mori silnú explóziu. Po krátkom pátraní na mieste explózie však nenašla žiadne obete či preživších. Táto explózia bola pričítaná havárii záchranného lietadla "Mariner".

Čo sa teda s Letkou 19 naozaj stalo? Pri niekoľkodňovom pátraní sa lietadlám nepodarilo nájsť ani len trosky či olejové škvrny, ktorá by naznačovali, že letka skončila v mori. Roku 1986 sa pri pobreží Floridy podarilo nájsť vraj lietadla, o ktorom si leteckí archeológovia mysleli, že ide o jedno lietadiel z nešťastnej Letky 19, no tieto úvahy sa nedali potvrdiť. Americké námorníctvo nakoniec prípad označilo za "nevyriešený" a záverečná správa znela: "Nie sme schopní ani len odhadovať, čo sa naozaj prihodilo." Niektorí zmiznutie letky považujú iba za nehodu, ale iní vravia o tajomných silách, ktorými oblasť Bermudského trojuholníka disponuje. Mali snáď v zmiznutí Letky 19 pričinenie nadprirodzené sily?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára