29. júla 2016

Dobhar Chu: Írsky pekelný pes z hlbín

Írsky folklór je doslova preplnený rôznymi obludami, škriatkami, vílami a strašidlami. Medzi ne patria aj legendy o vodných príšerách, takisto ako je to v Škótsku s Loch Ness. Jeden z týchto tvorov však má svoje osobitné miesto vďaka mnohým desivým legendám. Íri ho poznajú pod menom Dobhar Chu a príbehy o ňom sú známe už dlhé stáročia.

Meno Dobhar Chu by sa doslovne dalo preložiť ako "vodný pes" alebo "pes z hlbín". Často sa o ňom hovorí ako o írskej obdobe lochnessskej príšery, až na to, že tento tvor je údajne presný opak vcelku mierumilovnej Nessie - jedná sa vraj o krvilačného dravca veľkého ako krokodíl s chuťou na ľudské mäso. Niekto ho dokonca pozná pod označením "írsky krokodíl" a podľa príbehov je dlhý niekoľko metrov. Výzorovo pripomína mix vlčiaka a ryby a pohybuje sa s ľahkosťou a rýchlosťou vo vode aj na súši. Jeho lokácia nie je tak ako pri iných vodných obludách presná, pretože podľa príbehov sa Dobhar Chu objavuje v jazerách, riekach a dokonca i v mori. Niektorí tvrdia, že je schopný prekonávať obrovské vzdialenosti, iní zas, že sa skôr jedná o celú populáciu týchto tvorov.

Táto príšera je známa najmä pre svoju rýchlosť, agresivitu a častú preferenciu ľudí ako potravy, čo vytvára dosť odstrašujúcu kombináciu na to, aby sa jej každý pre svoju bezpečnosť vyhol. Historky hovoria, že tieto tvory útočia vo dvojici. Keď sa jedného z nich podarí zabiť, jeho druh vypláva z hĺbky a pomstí sa útočníkovi, údajne preto, že keď Dobhar Chu umiera, vydáva pritom kvílivý zvuk, aby upozornil svojho druha. Toľko hovoria príbehy a preto sa Dobhar Chu považuje podobne ako Bigfoot za kryptida, a teda za tvora, ktorého existencia nie je vedecky dokázaná a tým pádom nepravdepodobná. Príbehy a záznamy o oblude sa však datujú už minimálne od roku 1684 a miest, kde ju videli, je mnoho. Sraheens Lough, ostrov Achill či grófstvo Mayo sú len príklady miest, kde sa tvor či skupinky týchto tvorov objavili.

V roku 2000 sa Dobhar Chu údajne ukázal umelcovi Seanovi Corcoranovi a jeho žene na ostrove Omey Island. Muž tvora opísal ako mohutného a tmavého s oranžovými plutvami. Dobhar Chu podľa jeho slov preplával šírku jazera za niekoľko sekúnd, vyskočil jedným skokom na veľký balvan a predtým, než zmizol, vydal "to najdesivejšie zavytie". Niektorí miestni ho považujú za nebezpečnejšieho ako iné vodné mýtické tvory, ktoré Íri nazývajú "kelpies" a "selkies". Iní ho zas považujú za nedospelú verziu Nessie. Podľa legendy vraj v 17. storočí misionár menom Sv. Columba zachránil zázrakom viery v jazere Loch Ness plavca, ktorého by Nessie zožrala. Potomok lochnessskej príšery sa vraj potom dostal do Írska a chce sa pomstiť za Sv. Columbu.

Mnohí si myslia, že sa nejedná o nič iné než o ďalšiu legendu o mýtickom tvorovi, ktorým matky strašia deti už po stáročia. Jeho výzor podľa niektorých pripomína vydru, a tak by sa mohlo jednať o akýsi prerastený exemplár tohto druhu. Opisy svedkov sa však líšia natoľko, že sa nedá presne povedať, ako vlastne Dobhar Chu vyzerá. Mnohé príbehy, ktoré opisujú agresívnu a krvilačnú povahu tvora, však nenasvedčujú, že by šlo o vydru, keďže tie na ľudí neútočia a nežerú ich. Známy príbeh pochádza z roku 1722 od jazera Glendale. Miestna žena menom Grace Connolly šla jedného dňa k jazeru pravdepodobne prať šatstvo, keď sa z hlbín vynorila obluda, ktorá ženu okamžite napadla a zabila.

Jej manžel Terence ju potom údajne našiel mŕtvu na brehu, pričom príšera ležala na jej tele. Terence, hnaný pomstou, tvora okamžite začal bodať dýkou, no Dobhar Chu vydal kvílivý plač a privolal si posilu. Druhý tvor sa vynoril z jazera a začal muža, ktorý hneď vyskočil na koňa, prenasledovať. Terence ho striasol až po niekoľkých míľach a potom navštívil miestneho kováča a vyrozprával mu celý príbeh. Kováč mu potom dal pevný meč a povedal mu, že musí Dobhar Chu nalákať na koňa, a potom mu odseknúť hlavu. Terence sa do boja s obludou pustil znova a Dobhar Chu zaútočil presne tak, ako predpovedal kováč. V chvíľke nepozornosti Terence zabodol svoj meč priamo do hlavy obludy a zabil ju. Zaujímavosťou na tomto príbehu, ktorý by jednoducho mohol byť len starou legendou, je to, že hrob Grace Connolly skutočne existuje na cintoríne v meste Drummans. Na ňom je vraj tiež vyobrazený jej vrah - Dobhar Chu.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára