26. septembra 2016

Stratená Cessna

9. augusta 1981 vzlietla z austrálskeho letiska Whitsunday Coast Airport menšia Cessna 210 s piatimi mužmi na palube. Malo ísť o rezervovaný let z mesta Prosperpine do Bankstown so zastávkou v Coolangatte. Pre 52-ročného pilota Michaela Hutchinsa to bola len ďalšia rutina, avšak udalosti sa vyvinuli oveľa horšie, ako všetci očakávali.

Hutchins si blízko mesta Taree všimol, že počasie sa postupne zhoršuje, a tak požiadal o zvolenie na prelet ponad neprístupnú oblasť, kde by sa búrke mohol vyhnúť. Podľa všetkého sa však napokon rozhodol, že lietadlo vydrží aj v horších podmienkach, pretože na zvolenie nepočkal a pokračoval v pôvodnej trase. Vtedy sa však veci začali zhoršovať. Krátko na to, ako lietadlo minulo mesto Craven, sa odrazu pokazil gyroskopický indikátor, ktorý slúži na rozpoznanie polohy a smeru letu. To znamenalo, že Hutchins stratil orientáciu a namieril si to na západ k horám, namiesto pôvodného smeru k pobrežiu. Približne v tom čase sa na radaroch zistilo, že Cessna letí nad chráneným parkom Barrington Tops, ktorý sa nachádzal asi 40 kilometrov od pôvodnej trasy na severozápad. Následný kurz lietadla sa však nedal určiť a Hutchins základni hlásil, že musí bojovať so silným vetrom a spodným ťahom, pričom zostúpil na minimálnu výšku letu. Poslednými vydesenými slovami pilota boli iba "5-tisíc...", na čo sa vysielačka odmlčala. Čakalo sa, že sa na radare ešte ukáže aspoň svetelný signál na znak najvyššej núdze, no nestalo sa ani to.

Hneď po tejto udalosti bolo v husto zalesnenej oblasti Barrington Tops spustené rozsiahle pátranie vo vzduchu i na zemi. Do pátrania sa zapojili policajné jednotky, záchranári a aj mnohí dobrovoľníci. Počas hľadania boli využité aj najmodernejšie techniky satelitného vyhľadávania, vzdušnej fotografie či magnetometrie. Počas deviatich dní bola prehľadaná obrovská plocha, v ktorej by sa lietadlo so živou či mŕtvou posádkou mohlo nachádzať, avšak bezvýsledne. Počasie bolo v tom čase nehostinné a teploty klesali pod nulu, a tak bolo hľadanie prerušené. Pokračovalo však približne o mesiac, no prinieslo viac otázok ako odpovedí. Roky postupne ubiehali a rôzne skupiny sa lietadlo a 5 nezvestných mužov pokúšali nájsť, no vyzeralo to, akoby lietadlo úplne zmizlo zo zemského povrchu. Do pátrania boli neskôr zapojení špiritualisti, pričom jedna žena, ktorá pracovala ako médium, tvrdila, že mala víziu lietadla zaveseného na stromoch vo vertikálnej polohe. Tvrdila tiež, že aspoň dvaja muži ostali nažive. Napriek tomu sa však aj po viac ako 30 rokoch stále nepodarilo nájsť žiadnu stopu po lietadle či jeho troskách, ani po mužoch, ktorí v ňom toho osudného dňa leteli.

Barrington Tops

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára