23. novembra 2016

Kozí muž z Marylandu

Americkým štátom Maryland sa už od 50. rokov minulého storočia šíria legendy o bizarnej bytosti, ktorá dostala meno Goatman - kozí muž. Postavou vyzerá ako mohutný muž, no má vraj baranie rohy, hustú srsť a miesto nôh kopytá. Tento tvor celkovo pripomína bájneho satyra alebo pohanského boha Pana. Aký je však pôvod všetkých príbehov o Goatmanovi?

Miestne legendy najčastejšie hovoria, že tento podivný tvor bol kedysi človekom, ktorý žil pustovníckym životom v lesoch, kde choval kozy. Jedna verzia vraví, že mu mladí vandali zabili jeho kozy a tak ostal prekliaty v polozvieracej forme a dodnes blúdi lesmi so sekerou v ruke a chce sa pomstiť. Podľa inej verzie sa zas jeho pôsobenie v oblasti nepáčilo miestnym členom Ku-Klux Klanu, ktorí ho prepadli a obesili na moste. Keď však nešťastníka zhodili z mosta, ostali prekvapení, že telo zo slučky zmizlo. Napokon sú tu príbehy, ktoré vravia o genetických pokusoch, pri ktorých istý doktor skrížil koziu DNA s ľudskou. Výsledný netvor však z laboratória ušiel a v zúrivosti začal demolovať autá a terorizovať okolie. Pôvod Goatmana je teda záležitosťou miestnych legiend. Na druhej strane tu však sú mnohé príbehy a svedectvá ľudí, ktorí ho vraj videli.

Prvé svedectvo pochádza z roku 1957 z oblasti Forestville v okrese Prince George's County. Až v roku 1960 sa však objavil príbeh, ktorý pôsobil hrozivo. Historka hovorí o dvojici mladých ľudí, ktorí sa so svojím autom ocitli na ceste Fletchertown Road, no neustále počuli z okolitých lesov nejaké zvuky. Muž sa vybral von preskúmať ich pôvod, no nevrátil sa. Na druhý deň sa tak rozbehlo pátranie, pri ktorom sa našla jeho hlava, zavesená na strome priamo nad miestom, kde stálo jeho auto. Ďalší desivý príbeh sa objavil hneď o dva roky na to. Goatman bol obviňovaný zo smrti 14 ľudí, 12 detí a dvoch ich sprievodcov. Celá skupinka sa vraj dostala príliš blízko jeho teritória, pričom niekoľkí "neznámi svedkovia" tvrdili, že netvor ich zabil sekerou a vydával pritom zvuky "ako samotný diabol". Aby sme sa však držali pri zemi - žiaden oficiálny záznam o takejto udalosti nikdy neexistoval.

Asi najznámejší incident sa stal v roku 1971. V správach sa toho roku objavil titulok: "Miestni sa obávajú, že Goatman žije: Pes nájdený bez hlavy v Old Bowie". V článku autorka Karen Hosler písala o rodine Edwardsovcov, ktorí stratili svojho psa Ginger. Iní ľudia o pár dní psa našli na Fletchertown Road, avšak bez hlavy. V 70. rokoch dokonca záujem o mýtického tvora stúpala. V oblasti sa často potulovali skupinky teenagerov, ktoré boli odhodlané Goatmana vidieť alebo dokonca chytiť - živého či mŕtveho. Veľa pozorovaní sa stále dialo priamo na Fletchertown Road. S legendou o Goatmanovi sa však v tej istej oblasti spája aj iná lokácia - most Governor Bridge, nazývaný aj "Crybaby Bridge".


Governor Bridge je miestom viacerých ďalších strašidelných historiek a legiend. V modernom folklóre sa Goatman údajne pohybuje hlavne v jeho blízkosti. Keď vraj niekto zaparkuje auto v noci uprostred mosta, môže začuť plač dieťaťa, ktoré tam kedysi spadlo a utopilo sa. Iní zas zvuk prirovnávajú skôr ku koze. Práve Governor Bridge mal byť tiež podľa príbehov miestom, kde členovia Ku-Klux Klanu popravovali čiernych obyvateľov, vrátane detí, ktoré hádzali do rieky. Spojitosť s vyššie spomínanou popravou pustovníka, ktorý sa premenil na kozieho démona, je tu zjavná. Mnohé ďalšie príbehy zas hovoria o pôsobení satanistických kultov a rôznych duchoch a desivých javoch, ktoré ľudia v okolí mosta a lesoch zažívajú. Viacerí zažívajú negatívne pocity, sú poškriabaní neznámou silou alebo inak napadnutí.

Všetky tieto historky však dokopy tvoria mätúci mix, ktorý sa radí skôr k folklóru ako k faktom. Existujú však aj údajné "dôkazy" o existencii kozieho tvora. Niekedy v nedávnych rokoch sa v správach objavili fotky, ktoré poslal anonymný svedok. Ten vraj v oblasti Montpelier Park vyfotil v lese podivnú bytosť pripomínajúcu mohutnú, vzpriamenú kozu. Jedna žena ju opísala ako "Bigfoota s rohami". Fotky nevyzerajú byť digitálne upravené, avšak dá sa jednoducho povedať, že ide o nahraný scenár, v ktorom vystupuje vysoký človek v kostýme. Pravda zatiaľ teda ostáva neodhalená, no mnohí miestni tieto historky berú smrteľne vážne. Pokiaľ však niekto nepríde s presvedčivým dôkazom, existencia mýtického netvora v Marylandských lesoch ostane záhadou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára