21. októbra 2017

Záhadné javy v obci Warminster

V anglickom meste Warminster, ktoré leží v kraji Wiltshire, sa kedysi v 60-tych rokoch minulého storočia začali diať rôzne podivné javy, ktoré boli spájané prevažne s výskytom UFO. Masívny úhyn vtákov a iných zvierat, neprirodzené zvuky a otrasy z neznáma, kruhy v obilí a dokonca aj mimozemské únosy - to všetko pripomínalo skôr sci-fi film, a aj preto novinári udalosti opisovali ako mimozemskú "inváziu".

Ešte aj po viac ako päťdesiatich rokoch od podivnej "epidémie" sa ľudia vo Warminstri stále spytujú, čo sa to vlastne vtedy v obci dialo. Prípad sa dodnes radí medzi najpodivnejšie udalosti masívneho výskytu paranormálnych javov. Neobvyklé fenomény vraj začali už pred rokom 1965, avšak až v tomto roku sa ich intenzita značne zvýšila. 17. augusta 1965 otriasla obytnou zónou Boreham Field silná "explózia", ktorá sa však prejavila len zvukom a otrasmi. Krátko na to bol na oblohe videný mohutný oranžový plameň, ktorý vydával syčiace a praskajúce zvuky. Už 12 mesiacov predtým sa však objavili správy o záhadnom úhyne celých kŕdľov holubov, ktoré taktiež sprevádzali podivné zvuky. Jav potom dostal pomenovanie "Warminsterská vec", no nikto presne netušil, čo "vec" vlastne je. Krátko na to sa potom na poli neďaleko mesta našla mŕtva skupina myší, nad ktorými vraj "vec" preletela, pričom ich telá boli poznačené množstvom malých dierok.

Na Vianoce roku 1964(?) sa krátko po šiestej ráno istý mladý manželský pár zobudil na to, že ich pes divoko šteká a kňučí na záhrade. Ich dcéra Josie potom šla von zistiť, čo sa deje, avšak psa našla v rohu búdy na drevo, kde sa krčil celý vydesený. Keď sa Josie už vracala do domu, nad hlavou sa jej odrazu ozval "kvíliaci, praskajúci a ohlušujúci hukot", ktorý bol znova pripisovaný "Warminsterkej veci". Tieto "sonické útoky", ako ich niektorí podľa ohlušujúcich zvukov nazývali, sa pritom opakovane diali na rôznych miestach. Jeden prípad sa znova stal krátko po šiestej ráno, keď sa pani Marjorie Bye vybrala do kostola Christ Church. Keď už bola blízko kostola, obklopili ju zrazu viaceré neprirodzené zvuky, z ktorých sa cítila oslabená a neschopná pohybu. Podobné prípady pokračovali minimálne do júna 1966 a týkali sa hlavne zvukových manifestácií. Medzitým sa však veci dali znova do pohybu, keď sa neurčitá "Warminsterská vec" odrazu zmenila na UFO.

V júni 1965 už miestni obyvatelia na oblohe videli svetlá a neznáme objekty. Epicentrom pre tieto javy sa stal kopec s názvom Cradle Hill, avšak takisto aj Starr Hill a Clay Hill, kde sa ľudia zhromažďovali, aby tieto nepozemské fenomény pozorovali. Videné boli kovové oválne objekty, cigarovité aj "klasické" UFO v tvare tanierov. Významným spravodajcom sa vtedy stal novinár pre miestne noviny Arthur Shuttlewood, ktorý na túto tému napísal mnoho článkov a knihu "The Warminster Mystery". Podľa niektorých správ mnohým ľuďom taktiež zlyhávali motory, keď blízko ich áut preletelo UFO alebo keď počuli podivné zvuky. Niektoré z týchto javov sa dokonca aj podarilo zachytiť na fotografiách, akou je napríklad táto, na ktorej je vidieť zvláštny tmavý orb na mieste, kde sa tieto javy často vyskytovali:


Vyšetrovateľ Matt Lyon taktiež tento prípad dlhé roky skúmal a podarilo sa mu spísať niektoré priame výpovede svedkov. Tie sa znova točili prevažne okolo podivných svetiel a lietajúcich objektov, ktoré im počas cestovania vypínali motory. Pozorovania však pokračovali aj v 70-tych rokoch a neskôr. Iný vyšetrovateľ, Kevin Goodman, taktiež zažil stretnutia s lietajúcimi svetlami, ktoré sa vznášali nad jedným kopcom a potom odleteli veľkou rýchlosťou. Na kopci Cradle Hill sa  mu podarilo nahrať neobvyklé zvuky, ktoré zneli ako silný tlkot srdca, avšak niektorí odborníci tvrdili, že sa jedná len o elektromagnetickú energiu. Goodman však prehlásil, že podobný zvuk nahral taktiež vnútri betónového sila na obilie, ktoré malo také hrubé steny, že by nimi žiadne prirodzené zvuky prejsť nemohli. Tieto javy ku koncu 70-tych rokov postupne zoslabli, avšak v 80-tych rokoch sa zas v oblasti začali objavovať kruhy v obilí. Záujem o záhady Warminstru však pretrváva a do oblasti sa pravidelne vydávajú skupiny nadšencov, ktorí sa snažia tieto fenomény objasniť. Niektoré z nich totiž pokračujú dodnes.

Cradle Hill







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára