3. augusta 2013

Tajomný guľový blesk

Na svete aj dnes existuje viacero prírodných javov, ktoré vedci nevedia uspokojivo vysvetliť. Aj keď sa guľový blesk nepovažuje za nadprirodzený jav, jeho vlastnosti a často i bizarné správanie stále pletie hlavy mnohým odborníkom a vyšetrovateľom v oblasti nevysvetliteľného.

V súčasnosti stále neexistuje presvedčivé vysvetlenie či vedecká teória o tom, čo guľový blesk v skutočnosti je, odkiaľ pochádza a aké sú jeho vlastnosti. Objavuje sa len zriedka a jeho životnosť je veľmi krátka – väčšinou zmizne po pár sekundách. Podľa jedného výskumníka sú guľové blesky "pohyblivé žiariace gule, ktoré sú nabité silnou energiou a objavujú sa počas búrok. Pozorovanie tohto javu je často sprevádzané zvukmi, pachom a trvalými materiálnymi škodami." Mnoho vedcov dokonca stále popiera existenciu tohto javu, no veľa svedeckých opisov, ktoré sa nápadne podobajú, a dokonca i obrazový materiál, nám jasne ukazujú, že ide o veľmi reálny fenomén.

Ide hlavne o výpovede svedkov, ktorí často opisujú zvláštne pohyby a "správanie" guľových bleskov, ktoré akoby mali svoju vlastnú inteligenciu. Žiarivé gule vstupujú do domov dverami, komínmi a oknami a správajú sa ako nepozvaná návšteva. Samozrejme že ľudia to veľakrát s príbehmi preháňajú a bolo by smiešne myslieť si, že prírodný jav môže mať vlastnú vôľu a inteligenciu. Napriek tomu sa však objavuje viacero podivných prípadov, ktoré tento tajomný jav opisujú.

V januári 1984 sa asi 10 centimetrový guľový blesk dostal na palubu ruského dopravného lietadla a "lietal nad hlavami udivených cestujúcich. V zadnej časti sa rozdelil na dva polkruhy, ktoré sa po chvíli znova spojili a blesk opustil lietadlo takmer nehlučne". Blesk v lietadle zanechal dve diery.
V inom prípade zas "iskrivá guľa" veľkosti basketbalovej lopty vošla do komerčného lietadla, dostala sa do trupu a začala prenasledovať jednu letušku, ktorá v panike pred guľou utekala hore-dolu po uličke. Guľový blesk však zmizol skôr ako sa jej stihol dotknúť.

Nasledujúci prípad sa odohral v Bavorsku v roku 1921. 9-ročné dievča a jej strýko sa počas prudkej rannej búrky nachádzali na prvom poschodí budovy, keď sa na okennej parapete objavil guľový blesk. Guľa cez sklo vošla dnu a párkrát poskočila na podlahe. Potom sa po podlahe začala pomaly pohybovať smerom k pozorovateľom, pričom na dreve nezanechávala žiadne stopy. Najprv bola priesvitná, no začala rýchlo meniť farbu na zelenú, purpurovú, svetlomodrú a žltú. Potom sa vybrala ku kachľovej peci a prešla pomedzi mrežované dvierka, zanechávajúc malú ryhu. V komíne potom guľa explodovala.

V roku 1977 sa odohralo pozorovanie obrovského guľového blesku, ktoré si svedkovia zmýlili s pozorovaním UFO. Guľový blesk bol veľký ako autobus, mal žltozelenú farbu a jeho okraje boli rozmazané. Po dobu asi troch sekúnd vydával jasné svetlo a potom zmizol. V rádiách navôkol sa v tom čase ozýval silný statický ruch.



Niektoré stretnutia s týmto javom sa však končia oveľa horšie a zdá sa, že guľové blesky sa niekedy správajú zlomyseľne.
Istý anglický denník popisoval udalosť z roku 1809. Počas búrky sa z oblohy zniesli "tri ohnivé gule" a "napadli" britskú loď Warren Hastings. Šokovaná posádka sledovala, ako sa jedna guľa zniesla na loď, zabila jedného námorníka a zapálila hlavný stožiar. Jeden člen posádky chcel mŕtveho odtiahnuť z paluby, no zasiahla ho druhá guľa a spôsobila mu mierne popáleniny, ale prežil. Tretí muž však tiež prišiel o život, keď ho zasiahla tretia ohnivá guľa. Posádka potom hlásila, že cítila silný pach síry.

Jeden z najhorších prípadov s fatálnymi následkami sa odohral v horách Kaukazu v roku 1978. 5-členný horolezecký tím sa utáboril na hore vo výške 3,5 kilometra a uložil sa k spánku. Onedlho však mužov prebudil žiariaci predmet, ktorý vstúpil do ich stanu. Jeden z tímu, Viktor Kavunenko, bol už plne pri vedomí, keď sledoval, ako sa žltá svietiaca "kvapka" dostala do spacáku jeho kolegu. Ten potom prenikavo kričal od bolesti. Guľa potom vyšla z jeho spacáku a vošla do iného. Brala to postupne dookola a vždy keď vošla do iného spacáku, bolo počuť mučivý krik mužov. Kavunenko popisoval, že keď sa ho guľa dotkla, pocítil neznesiteľnú bolesť, ktorú prirovnal k páleniu zváračky. Po niekoľkých desivých minútach intenzívneho pálenia guľa nakoniec zmizla. Jeden z horolezcov bol už však mŕtvy a ostatní museli byť kvôli vážnym zraneniam prepravení helikoptérou do nemocnice. Ich zranenia boli pritom omnoho horšie ako normálne popáleniny. Rany boli totiž vypálené až na kosť a sovietski lekári len neveriacky krútili hlavami.

V roku 1958 spadli ohnivé gule zo zatiahnutej oblohy nad obcou Lappland v oblasti Parajaevarra, spôsobili smrteľné popáleniny jednému mužovi a viacerých ľudí zranili.
V júli 1977 zas na divákov letného kina v Číne spadli dve svetelné gule a zabili dve deti. Pri následnej panike sa potom zranilo ďalších 200 ľudí.

Za zmienku tiež stoja prípady z druhej svetovej vojny, kedy piloti lietadiel opisovali svetelné gule – "foo fighters", ktoré sa pohybovali podľa vlastnej vôle. Tento fenomén sa skôr radí k UFO, no viacerí ho pripisujú práve guľovému blesku. Guľový blesk je tiež často mylne spájaný so strašidelnými svetlami, na ktoré sa nápadne podobá. Väčšinou však tieto svetlá, ktoré sa objavujú vždy na konkrétnych miestach, nemajú vlastnosti guľových bleskov. Dodnes však nikto presne nevie, odkiaľ a prečo sa guľový blesk objavuje. Väčšina vedcov zastáva názor, že ide o atmosférické javy, no mnoho prípadov, zvlášť tých, pri ktorých svetelné gule na ľudí "zaútočili", nám dokazujú, že sa možno jedná o niečo viac než len prírodný jav.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára